Komna

Odkar sem se zaljubil v turno smuko, sem sanjal o zasneženi Komni. Toda vedno se je našel kakšen beden izgovor, da ni bilo potrebno za več dni v zasneženo pokrajino. In ker rad po dolgem, napornem vzponu tudi čimveč smučam, sem obisk Komne, kjer se več hodi kot smuča, prestavljal v nedogled.
Zadnji vikend pa nama je z Bojano končno uspelo zbrati še nekaj prijateljev in snežena pravljica se je začela. Že pri avtu smo stopili na smuči in v dveh urah počasne hoje prisopihali do koče pod Planinskim domom. Razočaran sem ugotovil, da sem pod roko dobil napačne ključe, zato smo morali bazo prestaviti v planinski dom. Malo idile smo sicer izgubili, popoldne pa smo jo že našli na pobočjih desno od Bogatinovega sedla. Pot do sedla smo si dodatno popestrili s prehodi preko kotlin, vrtač, mrazišč, hrbtov in kop reliefno pestro oblikovne Komne nad planino Na kraju.
Čar turne smuke je seveda tudi druženje z ljudmi, ki jih veseli gibanje v naravi. V takem vzdušju je smeha in dobro volje na tone, tako da si lahko predstavljate, kako nor je bil večer, jutro pa nekoliko manj. Težke glave je zbistril čudovit sončen dan. Ker v soboto nismo bili deležni smuke po pršiču, smo to nadomestili v nedeljo. Prek planine Govnjač smo se dvignili pod obronke Tolminskega Kuka in Podrte gore. Navzdol smo vriskali po globokem pršiču in se zahvaljevali “bogu” za nore razmere, vreme in družbo.
Turna smuka je nekaj najlepšega, kar se človeku lahko ponudi v naravi. Ne znam povedati dovolj dobro, kako butasto se mi zdi smučati po smučiščih. No, smučati po kakšni široki smučarski progi zna biti užitek, toda vožnja s sedežnicami, gostišča, plaže, umetni sneg, “gužva”, vse to pa se mi zdi še ena človeška neumnost. V naravi ali na smučišču, vsak lahko izbira, jaz sem izbral turno smuko in prijatelje z dušo.

Vrh Škrli (levo), Mahavček (v sredini) in Bogatin (desno)

Bogatin

Zimska Komna

Proti sedlu

Pogled proti Krnu

Nekaj uživaških zavojev pod sedlom

Proti planini Govnjač

Turnosmučarska idila

Obsežna planina Govnjač pod grebenom dvatisočakov

Zalita pobočja

Gremo, akcija!

Plaža po turnosmučarsko