Divje jezero

Prejšnji dan sem se na povabilo Geoparka Idrija udeležil delavnice na temo interpretacije geološke naravne dediščine. Predaval je John Macadam, gospod, ki se dolgo let profesionalno ukvarja s tem področjem. Predavanje je bilo zanimivo, v nasprotju z večino predavanj je bilo vključenih ogromno primerov iz prakse in veliko vključevanja poslušalcev s posameznimi nalogami. Žal se je ponovno pokazala slovenska lastnost, da ne znamo spoštovati nekoga z dolgoletnimi izkušnjami, da kompliciramo tam, kjer ni treba, da nam udarja ego, … No, naštete lastnosti je predvsem kazala gospa, ki je prijetno predavanje s svojimi vprašanji in zapletanjem ter spakedrano angleščino spremenila v dokazovanje svojih dosežkov in presežkov na tem področju. Lepo bi bilo imeti vsaj malo spoštovanja do predavatelja, če ne do njega, pa vsaj do vseh nas, ki smo prišli poslušat gospoda Macadama in ne gospe “Nebodisejetreba”, zaposlene kot PR (odnosi z javnostmi) v javnem zavodu. Na srečo je predčasno zapustila predavanje. Izjemna poteza.

20130911-ZZ8M1995

Osebno me interpretacija naravne dediščine zelo zanima. Rad bi skozi fotografijo in z nekaj besedami ali kratkimi stavki povedal bistvo naravnega fenomena. Občutek imam, da bi lahko z močno, tehnično brezhibno fotografijo v kombinaciji z inteligentno izbranim naslovom čustveno nagovoril gledalca, poslušalca, turista, obiskovalca, … tako, da bi ga zadeva začela zanimati in bi potem poskušal izvedeti več. A žal mi nekako še ne uspe najti predvsem pravih besed, pri fotografiji pa se mi zdi, da grem v pravo smer.

Na poti nazaj sem se ustavil pri Divjem jezeru, meni zelo ljubega kraja in izrednega naravnega fenomena. Ker ga ljudje predvsem radi obiskujejo takrat, ko je vreme lepo, ne vedo dobro, zakaj ima jezero tako ime. Večina jih misli, da pač zato, ker je v divjini, pa čeprav je s ceste umaknjeno le za 50m. Še zdaleč od tega. Divje je zato, ker se njegova lepa podoba drastično spremeni ob večji količini padavin. Takrat namreč iz globin skozi strm podzemni rov začne bruhati voda v jezero, ki se spremeni iz laboda v grdega račka. Obisk divjega jezera v dežju je torej tisto pravo doživetje.

20130911-ZZ8M2005

Na površini jezera se vidi, kako močno bruha voda iz podzemlja

 Obiščite kdaj ta košček Slovenije in začutite mogočnost narave.

image3812