Legalizacija ni pravična

in pika.

Vlada je na zadnji seji potrdila “Politiko reševanja problematike nedovoljenih gradenj”. Ta pravi, da se bodo legalizirali neproblematični nelegalni objekti, takoj zatem pa se bo država lotila sprememb gradbene in prostorske zakonodaje, ki naj bi problem reševala na dolgi rok.

20130919-IMG_6923

Žalosten in jezen sem nad takimi potezami vlade. Preprosto zato, ker to ni pravično. Ni pravično do ljudi, ki so vložili napor in finančna sredstva v to, da so gradili objekte po legalni poti. Ni pravično zato, ker se ne da izdelati pravičnih kriterijev, ki bodo opredeljevali t.i. neproblematične objekte.

20130919-IMG_6911

Vladi predlagam, da se zadeve loti v pravilnem vrstnem redu, bistveno bolj pravično, kot jo je zastavila. Vlada naj najprej in v čim krajšem možnem času pripravi tako gradbeno, prostorsko in inšpekcijsko zakonodajo, ki bo od jutri naprej zagotavljala enostavno, hitro, pregledno, kakovostno, poceni in iz vseh vidikov sprejemljivo pridobitev soglasij in dovoljenj za gradnjo objektov ter vzpostavi sistem, kjer ne bo več črnih gradenj oz. bo vsaka nemudoma in brez dolgotrajnih postopkov odstranjena. Ko bo vzpostavljen tak sistem, za katerega bomo po nekaj letih dejali, da res deluje, potem pa se vlada lahko loti reševanja starih nelegalnih posegov. Le tako bomo ljudje verjeli vladi, da resnično hoče spremeniti področje na boljše, v korist poštenega delovanja. V nasprotnem primeru imam občutek, da bomo čez deset let ponovili vajo, vlada pa državljanom jasno sporoča, da je bolje biti nepošten, da se splača imeti črno gradnjo in da bomo za vedno ostali neenaki.

20130603-ZZ8M1036-2