Dolina Triglavskih jezer

IMG_9455

Letos mineva 90 let od prvega zavarovanja Doline Triglavskih jezer, kar je v vsem tem obdobju privedlo do današnjega Triglavskega narodnega parka. Tako kot je pestra in zanimiva zgodovina prizadevanj za zavarovanje doline, je zanimivo tudi gospodarsko izkoriščanje doline, zgodovina planinstva in nenazadnje zgodovina raziskovanja v dolini.

IMG_9449

Dolino Triglavskih jezer ljudje ravno zaradi prisotnosti površinske stoječe vode dojemamo kot izredno lepo. A zelo lepa je tudi zgodba njenega nastanka, ki ima kot v pravljici posebno lepotno napako. Kljub številnim raziskavam namreč še vedno ni točno jasno, zakaj so, na za vodo negostoljubnem kraškem svetu, prisotna visokogorska jezera. Po trenutnem znanju in vedenju, jezer tod ne bi smelo biti.

IMG_9399

Ta vikend je v Dolini Triglavskih jezer potekal znanstveni posvet, na katerem so znanstveniki, ki preučujejo v dolini, predstavili svoje ugotovitve, v sliki in besedi ter na terenu. V izredno sproščenem in prijetnem vzdušju so geologi, geografi, biologi, botaniki, gozdarji, zgodovinarji, naravovarstveniki, planinci izmenjali svoje vedenje in nevedenje o dolini. Lepo je bilo videti tako pester in raznolik nabor znanstvenikov skupaj. Zanimivo je bilo tudi videti, kako danes vsaka znanost deluje v svojem vrtičku in kako je čisto vsak od predavateljev omenil imena raziskovalcev v preteklem času (Hacquet, Belar, Zois, Vodnik, …), kar kaže, kako razgledani so bili ljudje včasih. Danes je veliko znanstvenikov zelo podkovanih na svojem področju, a zdi se, da je prav zaradi razdrobljenosti težko videti celotno sliko narave doline. Verjetno prav zato še danes ni mogoče razložiti obstoj jezer v dolini. Sliši se skoraj neverjetno, a to daje motiv za nadaljnje raziskave in upam, da na veliko boljše sodelovanje med raziskovalci.

IMG_9446

IMG_9391

IMG_9435

IMG_9438

IMG_9472

IMG_9480

IMG_9483

IMG_9490

IMG_9493

IMG_9500

IMG_9502

IMG_9516

IMG_9519