Široko ali makro

Nekateri prisegajo na širokokotne objektive in s tem na bolj celovit, širši pogled na predmet fotografiranja, spet drugi so nori na tako imenovano makro območje, na detajle. Sam sem bolj na strani širokih pogledov, predvsem zato, ker imam že tako ali tako rad širjave v pokrajini, tudi v glasbi. Nekako ne vidim dreves, če ne vidim gozda.

dsc_7453-large

Kaj sploh hočem povedati. Ljudje smo zašli v podrobnosti, v detajle, pozabili pa smo na celovit pogled. Samo poglejte kam je odbrzela znanost v zadnjih desetletjih. Nešteto novih vej, nešteto specializacij, razkroja posameznih ved, vsaka pa v svojem vrtičku. Skupnega pogleda na probleme sveta pa noben znanstvenik, nobelov nagrajenec, doktor, itd. ne zna podati. Preveč gledajo le v lastno skledo, čez rob le nekateri. Seveda je znanost napredovala in odkrite so bile prenekatere čudovite stvari, toda kako z boga smo sredi največje finančne, gospodarske in okoljske krize v zgodovini človeštva?? Jaz si ne znam odgovoriti, saj nam vsak dan servirajo, da imamo izredne finančnike, izredne politike, izredne gospodarstvenike, izredne energetske svetovalce, nešteto doktorjev znanosti. Kaj sploh delajo? Verjetno skrbi vsak zase in svojo blaginjo, nekaj jih odstopa, pa jih hitro izločijo.

polje-1-large

Prepričan sem, da manjka celovitega pogleda na svet, na celotno človeštvo in predvsem na Zemljo. Manjkajo nam znanstveniki tipa “vse v enem”, ki bi jasno, brez sprenevedanj povedali človeštvu, da je dosti “zajebancije” in da je treba ustaviti naše zastrupljanje planeta. Dosti je bilo spraševanja o tem, ali ljudje vplivamo na spreminjanje planeta (predvsem na segrevanje ozračja) ali ne. Kakšno je le to sprenevedanje, če sekamo enormne količine gozdov in s tem uničujemo ekosisteme, ki so hrana in zrak za vse žive organizme, onesnažujemo zemljo in zrak, gradimo ceste, mesta preko močvirij, kmetijskih površin, gozdov, rek, jezer, morij, izrabljamo pitno vodo za nepitne namene, iztrebljamo živalske in rastlinske vrste, izrabljamo neobnovljive vire in hkrati z njihovo uporabo v atmosfero pošiljamo milijarde ton CO2!?! Kako za vraga nimamo vpliva? Naj si tak znanstvenik upa to v obraz povedati avstralskemu indijancu, bušmanu ali tibetancu, ki skupaj proizvedejo 0 ton CO2 in živijo z naravo tako, da se le ta lahko nemoteno obnavlja.

dsc_7455-large

Končno moramo začeti gledati na Zemljo kot živ planet in ne na kup kamenja in bazene slane vode. Spet bi se morali povzpeti visoko in pogledati z daljave na Zemljo, ta čudovit modri planet.

polje-2-large