Dovžanka

A gremo plezat po službi? Pejmo! Kam? V Dovžanko!

dovzanka-1 (Large)

Dovžanova soteska je karavanški biser. Tržiška Bistrica danes skorajda leno skaklja prek ogromnih zaobljenih kamnitih blokov, ki jih je nekoč mogočna, deroča vodna moč prinesla v najožji del doline. Nad reko se dvigajo skoraj vetikalne skladovnice 280 milijonov let starega apnenca, kjer so že leta 1979 nastale prve športno plezalne smeri.

dovzanka-2 (Large)

Dostop do plezališča ni za otroke, tudi za vrtoglave ne, povsod naokoli so strme grape, nabrušeni grebeni in srhljivi prepadi. Edino Blaž se tod počuti kot na plaži, po blatnih, mokrih in strmih stezicah skaklja v papučah iz Lidla. Pravi, da so udobne.

dovzanka-9 (Large)

Ko se Urša, Tanja, Blaž, Anže in moja malenkost znajdemo pod stenami tega enkratnega plezališča, začutim kot vedno cmok v grlu. Vroče podlahti in prepih v glavi – to je Dovžanka. Ni lahkih smeri, težke, ampak lepe, da je kar veselje.

dovzanka-6 (Large)

Z Blažem vpenjava, ostali gasa za nama. Že po dveh smereh čutim prste. Ne hodi v Dovžanko, če nisi vplezan. Prav, bom pa malo fotkal, ambient je naravnost fantastičen.

dovzanka-19 (Large)

dovzanka-23 (Large)

V desnem delu plezališča je nekaj legendarnih smeri v precejšnjih letih, ki jih je nekoč posoliral Tomo Česen. Neverjetno.

dovzanka-25 (Large)

Anže je suvereno premagoval smeri v levem delu stene. Se vidi, da ima dobrega mentorja – Blaža. Ta ga ne izpusti iz stene, dokler bogi revež ne zgrize vseh detajlov.

dovzanka-31 (Large)

Tanja in Urša sta medtem padli v debato. Ničkolikorat sem se že spraševal, kaj zaboga si mislijo ljudje, ki nikoli niso plezali o nas plezalcih, ko se pogovarjamo o klocih, strancih, poličkah, stopih, minimalcih, šaflah, luskah, štantih, … Zraven pa cela paleta ročnih in nožnih posnemanj gibanja v steni. Verjetno je tak pogovor podoben tistemu, ki ga imata dva borznika o tečajih delnic.

dovzanka-68 (Large)

Za konec pa še dragi bralci, nekaj fotk plezalca Blaža. Njega je pa res za občudovat. Pa ne zaradi lepote (o tem kaj več njegova Sandra), temveč zaradi stila plezanja. Lahkotno in tekoče. Najprej pripravi opremo, …

dovzanka-40 (Large)

… potem naštudira smer.

dovzanka-44 (Large)

Sledi delitev mnenj o detajlih, …

dovzanka-46 (Large)

… potem pa akcija.

dovzanka-55 (Large)

dovzanka-58 (Large)

dovzanka-66 (Large)

Več fotk tukaj