Luknja

V četrtek sem imel privilegij, da sem vodil manjšo skupino nadobudnih “Mladih nadzornikov” na geološko ekskurzijo na prelaz Luknja. Cel teden se je 12 osnovnošolcev kalilo v dolini Vrata, da bi nekoč postali bodisi prostovoljni, bodisi profi nadzorniki našega edinega narodnega parka. En dan je bil namenjen tudi spoznavanju nežive narave, njenemu nastanku in današnjemu spreminjanju. In kaj je bolj nazorno kot sprehod mimo fascinantne Triglavske stene?

luknja-1

Poznavanje osnovnih značilnosti nežive narave na območju Julijskih Alp je osnova za razumevanje živega sveta, osnova za razumevanje današnje poselitve, turizma, rekreacije na tem območju, osnova za razumevanje pritiskov, ki vse bolj ogrožajo ta edinstven raj na Zemlji.

luknja-2

Prelaza Luknja ne bi bilo, če tod preko ne bi potekal močan prelom, ki je zdrobil kamnino, erozija pa je zdrobljene kose tisočletja dolgo odnašala v dolino. Tu bi namesto prelaza stala strma stena in prehoda z Gorenjske na Primorsko ne bi bilo. Vse je torej povezano.

luknja-3

Z Luknje se odpre čudovit pogled na Zadnjiški ozebnik, Lepo Špičje, Kanjavec, Prehodavce, Zadnjico, Zadnjiški dol.

luknja-8

Proti severu se odpira značilen visokogorski kraški labirint, vznožja Pihavca in Bovškega Gamsovca.

luknja-4

Proti jugu pa se prične vzpenjati strma pot Čez Plemenice na Triglav, verjetno najbolj napeta planinska pot na vrh očaka.

luknja-5

Še pogled nazaj proti dolini Vrata in ostenjem Cmira.

luknja-6

Prijeten dan smo zaključili s spustom čez Bukovje v dolino in spoznanjem, da so naše Alpe res nekaj posebnega.

luknja-9