Zima v Krnici

Letos je zima kar pohitela in že pobelila višje ležeče kraje. Celo prvi turni smuk je že za mano, čeprav spust po smučišču Krvavec ne sodi ravno med omenjeno kategorijo smuke.

KRNICA-2

Te dni se me je najbolj dotaknila novica o smrti Tomaža Humarja. Človeka z neizmerno energijo in nalezljivim nasmehom je ubila njegova sla po skrajno nevarnih smereh v Himalaji. Tomaž je bil eden od tistih alpinistov, ki je znal dobro izkoristiti medije za svojo popularnost, hkrati pa ga je to stalo tudi kredibilnosti. Veliko ljudi, tudi stanovskih kolegov, mu enostavno ni več verjelo. Večina alpinistov se namreč izogiba medijski pozornosti. Kakorkoli, Tomaž je bil vrhunski alpinist z neverjetno voljo do življenja, kar je v bistvu paradoks, če pomisliš na to, kam se je podajal.

KRNICA-3

Medijska pozornost je bila tudi tista, ki je ob zadnjih obveščanjih nekako dala slutiti, da bo Tomaž ponovno rešen. Vendar je bilo ob pozornem poslušanju edinega Tomaževega javljanja zelo jasno, da je tokratna situacija bistveno težja od tiste v Rupalski steni.

KRNICA-4

Pri Tomaževi zgodbi me je najbolj presenetilo mnenje ljudi, ki je bilo zelo deljeno, v veliki meri negativno. Ne malo je bilo takšnih, ki so mu želeli kar smrt. Že komentarji dogodka v Rupalski steni so bili na meji okusa. Za dogajanje prejšnjega tedna pa glede komentarjev ni vredno izgubljati besed. Tudi sam imam svoje mnenje o Tomažu. Cenil sem njegovo predanost, njegove sposobnosti in njegovo voljo ter pozitivizem. Moram pa priznati, da ga nisem razumel, enostavno nisem razumel stopnje njegovega tveganja.

KRNICA-8

Pri vseh alpinističnih zgodbah me najbolj čudi njihov pogum. Koliko poguma potrebuješ, da stopiš popolnoma sam v steno, ki ji ni videti konca in veš, da se tvoje življenje lahko konča s kar precejšnjo verjetnostjo? Ne vem, jaz se včasih tresem v smeri, ki je popolnoma opremljena in v kateri se mi ne more nič zgoditi. Res, to so pogumni ljudje. Verjamem pa, da so občutki pri osvojitvi visokih gora tako prvinski, da jih hočeš vedno znova podoživljati. Tomaž je nosil prvinskost v sebi, to je bilo videti na vsakem njegovem koraku.