Turistična Slovenija

Turizem so ljudje. Slogan, ki resnično drži.

Do pred kratkim sva z Bojano vedno potovala in počitnikovala tako, da sva verjela ljudem na besedo, ko smo se dogovarjali za prenočevanje, storitve in podobno. Pač verjameva, da so ljudje dobri in nikoli nisva imela res slabe izkušnje, bodisi v tujini ali doma, tudi na Hrvaškem. Seveda je tudi res, da večinoma kampirava, najameva sobo, apartma. V hotelu sva bila edino po sili razmer, ko je bil najin let odpovedan in sva noč preživela luksuzno.

Sredi letošnjega aprila pa sva si zaželela preživeti družinski vikend ob slovenski obali. Prvič sva tako uporabila možnost rezervacije prek agencije, in sicer Mercatorjeve MHolidays. Našla sva razmeroma ugodno varianto za najem apartmaja v okviru hotela Salinera v Strunjanu. Pokličeva na agencijo, kjer nama posredujejo informacijo o zasedenosti vseh apartmajev do konca aprila. Kaj? Vse zasedeno? A je tak naval? O.k. Malo razočarana skušava dobiti še kakšno podobno lokacijo in ponudbo, vendar nama kljub nekaj dodatnim telefonskim klicem to ne uspe.

Skupaj z Gajo se tako odpravimo na enodnevni izlet v Strunjan in Piran. Sprehajajoč se ob strunjanskih solinah, nam pogled uide na apartmaje, ki naj bi bili polno zasedeni do konca aprila. Mrtvilo! Zaprta polkna, nobenih avtomobilov pod apartmaji. Firbec nam ni dal, da ne bi v hotelu povprašali za kakšen prosti termin v teh apartmajih. In glej ga zlomka, v hotelu nama povedo, da je vse prosto. Ni problema, lahko nama celo razkažejo te njihove vrhunske apartmaje. Preveč sva bila šokirana, da bi v hotelski avli začela zganjati kakšen hrup, zato sva popokala Gajo in odšla na obalo.

To je to. Konec naše zgodbe z agencijami, s hoteli in podobno. Nazaj k preizkušeni varianti zasebnih apartmajev, kampov, sob, nazaj k dogovarjanju za ceno prek stiska rok in ne podpisovanja predpogodb in pogodb, nazaj k prijazni besedi domačinov, ki živijo s krajem in turizmom in ne z agencijami in hotelskimi kompleksi, ki jim bi jim družina željna aprilskega dopusta hodila le v napoto in ne v korist.

In res smo potem skočili na Lošinj in preživeli čudovit teden ob morju, pri dveh prijaznih starejših mamah, v prostornem apartmaju, brez predhodne rezervacije. Nič kolikokrat sem že slišal pritožbe na račun gostoljubja do Slovencev na Hrvaškem. Midva sva ga bila vedno deležna v izobilju.