Kdo je koga naučil lagati?

Začne se takrat, ko otrok brez dlake na jeziku reče: “Poglej ati, kako je tale stric debel.” Pa mu odgovoriš: “Ni debel, samo malo bolj močan je.”

Jabolko ne pade daleč od drevesa

Nadaljuje se v šoli, ko učenec opazi, da učitelj dela razlike in da se učitelj tudi zmoti ter to učenec v svoji poštenosti učitelju pove naravnost v obraz pred celim razredom (odrasel človek tega ne naredi, ker so ga že naučili, da to se pa ne sme). Učitelj mu odgovori: “Jaz imam vedno prav, nobenih razlik ne delam. Zame ste vsi popolnoma enaki.”

Otroku je treba kmalu dopovedati, da oranžna barva ni nujno samo oranžna

Na faksu se pripravljaš na odgovorno, predvsem pa finančno neodvisno življenje. In nekateri faksi učijo manipulacije, spretnosti zavajanja in laži, vse za to, da bi lažje in hitreje prišli do denarja.

Življenje te izoblikuje

V službi, v odraslem okolju so laži že nekaj čisto vsakdanjega, maska odraslih, igra, ki jo eni igrajo bolje, drugi slabše. Ni odveč poudariti, da gre tistim prvim precej bolje v življenju.

Polena pod nogami

Najhuje je, da ti lažejo ljudje in institucije, v katere si nekdaj neskončno verjel, športna društva, ministrstva, cerkev, poslanec, župan, odvetnik, politična stranka.  Še huje je, da to v bistvu niso navadne, preproste laži, ampak take, spretno izvedene, zavite, povedane tako, da so napol resnične. Potem odgovorna oseba odstopi (tista, ki ima vsaj kanček vesti, ostali pa tudi to ne) in to je vse. Nobenega opravičila, nobene kazni, nič. Doma si bil vsaj pošteno zmerjan ali pa si dobil kakšno po riti. Poslanec pa izstopi iz stranke, deluje kot samostojni poslanec, zasede “kutak za sporni trenutak” v parlamentu in jaz ga plačujem naprej?!

Odsev naše družbe

Zakaj naj bom v tem svetu pošten? Preprost odgovor. Ker, če bom jaz, mali človek, trosil laži in kaj lažnega naredil, bom po hitrem postopku izločen. Zgoraj našteti poštenjaki me bodo obsodili za lažnivca in družbeno bom izločen, lahko celo izgubim službo. Se splača biti pošten!