Napovednik – Fotografov dnevnik vol. 15 – Tomo Jeseničnik

KDAJ:Četrtek, 09.01.2014 ob 19h
KJE: Studio SonataPHOTOGRAPHICA, Poslovna cona A10, Šenčur
Točna lokacija: http://www.sonata-photographica.com/kontakt
VSTOP PROST

https://www.facebook.com/events/607712912627806/

KDO: Tomo Jeseničnik

Vabljeni na prvo letošnje predavanje, spet bo tema vrhunska fotografija, fotografija v presežnikih, z nami bo Tomo Jeseničnik.

pstriptiz_20080728_2652_tomo_jesenicnik

 

Uraden opis Toma Jeseničnika gre pač tako kot spodaj piše, a sam je hudo manj uraden in suhoparen. Nam je enostavno všeč kot fotograf, predavatelj, športnik, ljubitelj gora, narave in njegove Koroške, ki ima srečo, da ga ima, saj jo je s svojimi fotografijami pokazal v najlepšem sijaju v vsej njeni odmaknjenosti. Osebno se poznamo že kar nekaj časa, dejanski prvi stik pa so bile njegove fotografije obešene pri nekdanjem uvozniku znamke Nikon. Kdo stoji za tistimi fotografijami je bilo vprašanje, ki se je potem nadaljevalo z raziskovanjem po spletu, knjigah, … Odkrilo je fotografa, ki ima nabor vrhunskih fotografij tako širok, da mu lahko samo čestitamo, pa naj si gre za povsem komercialne projekte znotraj produktne fotografije ali pa neizmerno dovršeni posnetki narave, ki mu je kot rečeno tako blizu. In kaj lepšega kot začeti leto 2014 z njegovim predavanjem v okviru zgodbe “FOTOGRAFOV DNEVNIK”.

Tule pa še uradni (vir.wikipedia)
S fotografijo se ukvarja že od osnovne šole. Takrat mu je fotografski aparat služil za občasno dokumentiranje dogodkov, ljudi in okolja v katerem je preživel svojo mladost. Pred kakimi dvanajstimi leti pa se je s fotografijo pričel ukvarjati intenzivneje. Izkušnje in znanje je sprva nabiral v domačem okolju, v gorah, gozdovih in dolinah Koroške. Kasneje pa ga je pot vodila v visoke gore v Karakorumu in Himalaji ter prostranstva Turčije in Kamčatke. Od leta 1996, ko je pridobil status fotografa – samostojnega ustvarjalca na področju kulture, se s fotografijo ukvarja profesionalno. Njegove fotografije so bile doslej objavljene v več kot štiridesetih tujih in domačih revijah in časopisih. Danes sodeluje z več oglaševalskimi agencijami, založbami, časopisnimi hišami in oblikovalskimi studiji. Je avtor in soavtor številnih fotomonografij, knjig in turističnih publikacij v Sloveniji in v tujini. Danes živi in ustvarja v Slovenj Gradcu. Poleg krajinske, naravoslovne in reportažne fotografije se posveča tudi kreativni studijski fotografiji. Za svoje delo je prejel številne nagrade.