Fotografski nasvet

20140514-IMG_5657
Canon 5D mark II, Canon 17-40mm f4; f18, ISO 320, 17mm, 1/100

Pogosto dobim vprašanje, kako ti uspe narediti tak oz. podoben posnetek, kot je zgornji. Tokrat si bom vzel čas in na kratko razložil, kako pridem do končnega izgleda zgornje fotografije. Včasih je pač treba vrniti nazaj nekaj, kar si ti dobil od drugih, večinoma zastonj. Fotografija je nastala včeraj zvečer v Preddvoru pri jezeru Črnjava.

Torej, potreben je sončen, najbolje spran, čist dan, še bolje večer ali jutro, ko je sonce nizko in zaradi tega ne tako zelo močno. Potem je treba dvigniti rit in se odpraviti v naravo, potrebno je najti pravi motiv. Jaz motiv praviloma najdem med potepanjem, skoraj nikoli ne grem načrtno fotografirat motiva, čeprav priznavam, da se tudi to zadnje čase spreminja. Trenutno je narava odeta v najbolj prijazne zelene barve, zato izbiram take motive. Fotografiram direktno v sonce, a pri tem pazim, da vsaj malo sonce zakrivajo listi ali veje. Uporabim širokokotni objektiv, bodisi Canon 17-40mm f4 ali Sigmo 12-24mm f4.5. Čim širše tem boljše, a to pomeni tudi zelo blizu motiva, ki ga fotografiram. Navadno nastavim fotoaparat na način “A”, torej prioriteta zaslonke, po potrebi tudi na “M”. Zaslonko zaprem, kolikor je možno, nekje med f16 in f22. To je pomembno zato, ker dobi sonce zvezdnati izgled, kar mi je osebno všeč. ko nastavim zaslonko, preverim, koliko svetlobe je v okolici, da pravilno nastavim čas zaklopa. Vztrajam, da mora biti čas zaklopa, če fotografiram iz roke (kar tudi počnem v 95%), vsaj 1/100, raje več. Če fotoaparat pokaže, da je čas zaklopa pod 1/100, potem povišam ISO. Fotografiram izključno v surovem, RAW formatu. Takole izgleda fotografija iz fotoaparata. Seveda taka fotka ni za kazat! To še ni jpg format, ampak čisto surova fotka, ki jo je potrebno obdelati.

20140514-IMG_5657-2

Fotografijo uvozim v Adobe Lightroom in tam naredim približno tako, kot je prikazano spodaj, seveda je to pri vsaki fotografiji malce drugače. Pogosto uporabim še “Graduated filter” in to je več ali manj vse. Izvozim v .jpg format, velikost izvožene datoteke je odvisna, kje jo bom uporabil.

Untitled-1