Ledeniške morene pod Krnom

V šolah in drugje večkrat slišimo razlage delovanja ledenikov in pogosto slišimo tudi ime ledeniška morena. Verjamem, da večina ljudi prek tiste suhoparne razlage ne more dojeti, kaj ledeniška morena sploh je. Na tem mestu vam ne bom podajal nekih znanstvenih razlag, ampak vam bom skušal na primeru ledeniških moren pod Krnom povedati, kako jih v naravi sploh videti in prepoznati.

Ledenik je ena od najmočnejših sil na planetu. S seboj nosi ogromne količine materiala, ki ga prevzema z okolice zaradi svojega gibanja, brušenja, porivanja, premikanja, rasti, … Material poriva pred seboj, pod seboj, ob straneh, na sredini in ga nosi na sebi. Oblikam, ki nastanejo zaradi omenjenega ledeniškega materiala pa pravimo ledeniške morene.

lateral-moraine-tschierva

Ko se ledenik umakne ali po domače skopni, za seboj pusti morene, pravo puščavo nesortiranega materiala različnih velikosti. Pogosto se ob bokih ledenikov, na sredini ali pa ob stiku dveh ledenikov ali dveh krakov ledenika ustvarijo pravi grebeni, lahko jim rečemo tudi morenski grebeni. Na spodnjih dveh fotografijah je možno videti še “sveže” morene še ne dolgo nazaj skopnelega oz. umikajočega ledenika v narodnem parku Vanoise v Franciji. Lepo je viden morenski material, ki je pravzaprav nesprijet, različno velik material iz okolice. Lepo so vidni tudi morenski hrbti oz. bočne in sredinske morene.

vanoise2 (Large)

vanoise1 (Large)

V Sloveniji je ledeniške morene danes težje prepoznati v naravi, kot npr. v osrednjih Alpah. Pri nas ledenikov (razen Triglavskega in tistega pod Skuto) že dolgo ni več. Pogosto se tudi zaradi poraščenosti ledeniški material zlahka skrije in zlije z okolico. Zelo lep primer bočne (stranske) morene se nahaja na območju Krnskih planin, bolj natančno med Planino Kašina in Planino Leskovca, torej vzhodno od planine Kuhinja. Na tem območju sta resnično lepo vidna morenska hrbta, ki sta najverjetneje predstavljala bočno moreno Krnskega ledenika.

krn1 (Large)

krn (Large)

20141120-IMG_3340

Upam, da boste lahko ob naslednjem obisku območja pod Krnom zlahka prepoznali sledi nekdaj mogočnega ledenika pod Krnom. Uživajte.