Vsi za in vse proti

Danes je bil na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo prvi uradni sestanek medresorske skupine za ureditev gorskega kolesarjenja na območju Slovenije.

Če na kratko potegnem zaključek, potem lahko rečem, da je bila izražena želja prav vseh prisotnih (in bilo nas je res veliko predstavnikov vseh deležnikov), da se to področje uredi. Zelo optimistično.

Ko pa je vsak posameznik predstavil svoje področje, specifično zakonodajo, probleme, stališča in cilje, mi je bilo takoj jasno, da je pot do ureditve problematike še zeloooo dolga.

Razumevanje gorskega kolesarjenja, razumevanje, spoštovanje in odnos do naravnega okolja, odnosi med različnimi uporabniki, odnos in spoštovanje do lastnikov in upravljavcev poti, razumevanje turizma, gospodarstva, … To je prava pot, ki ji bo zlahka sledila zakonodaja.

Najprej zakonodaja in nato vse zgoraj našteto. No way. Izkušnje z drugih področij (npr. jame in zakon o jamah) nam marsikaj povedo.

Pot je dolga, a če ne začneš s prvim pritiskom na pedala, ne boš nikoli prišel na cilj. Gremo dalje!

Takole sem nekega daljnega dopoldneva zrl v tisti najbolj oddaljen in neizrazit vrh na levi strani fotografije. Neugleden vrh, a visok 5400m. Počasi sem le pribrcal nanj. Gorsko kolesarjenje? Niti pod razno. Razumevanje je ključ do uspeha!

indija-78