Fotografska posvetovalnica 1

V rubriki Fotografska posvetovalnica bom zbiral in objavljal blazno resne fotografske nasvete. Na internetu, v knjigah in na vsemogočih fotografskih tečajih je že vse vsaj milijonkrat razloženo, torej glede fotografije, fotografske opreme, fotografske umetnosti, … Tako, da ni nobenih izgovorov, da tisti, ki ta zapis berete, ne znate dobro fotografirati. V mislih imam tiste glave, ki želijo biti fotograf recimo že pet let, pa še vedno ne vedo, kaj je blenda. Vsaj en tak človeški primerek imam v širši družini (www.lukazoja.com).

peru&bolivija-149

Nasvete delim neznancem, prijateljem pa skret papir

OPREMA

Danes bomo par besed namenili opremi, ki je nujna za fotografijo. V osnovi torej o fotoaparatu. Pa ne bomo razglabljali o tem, kako je sestavljen fotoaparat, kako deluje, katere leče obstajajo, katere bliskavice, … Govorili bomo o izbiri opreme. Od vseh vprašanj na tečajih najbolj nerad slišim vprašanje: “Kakšen fotoaparat naj si kupim?”. Takrat se moram resnično zbrati, da odgovorim mirno in brez zbadljivk. Pa to vprašanje še ni zmagovalno. Dobil sem tudi že takega: “Kakšen fotoaparat naj si kupi moj mož?”

Mogoče je najbolj primeren odgovor, da si pač človek kupi tak fotoaparat, kakršne smuči ima oz. kolo. Če si rekreativec in greš 5-krat na leto na smučanje, potem verjetno ne boš kupil tekmovalne smuči (redke izjeme potrjujejo pravilo). Podobno je s kolesom. Mogoče je kolo še bolj primerljivo s fotografsko opremo, saj vrhunsko kolo stane približno toliko, kot vrhunska fotografska oprema. Razlika je le v tem, da se bo človek z vrhunskim kolesom zlahka peljal, z vrhunsko fotografsko opremo pa ne bo znal narediti niti enega dobrega posnetka, saj ni gumba za avtomatiko. Zanimivo, a resnično.

Je draga oprema tudi dovolj varna?

ODGOVOR NA VAŠE VPRAŠANJE POZNATE SAMI

Nihče vam ne more brez vsaj nekaterih “vhodnih” podatkov svetovati, kateri fotoaparat bi bilo najbolje kupiti. Danes je na trgu tako raznolika ponudba fotoaparatov in fotografske opreme, da je nakup postala prava muka. Po drugi strani pa se za vsakega, še tudi tako posebnega in zahtevnega kupca najde primerna oprema.

Preden se poglobim v nakupovalne nasvete, naj omenim, da smo Slovenci zelo zagreti fotografi. Tudi kar se tiče opreme. Zelo veliko je namreč ljudi, ki se povsem ljubiteljsko ukvarjajo s fotografijo, a imajo resnično vrhunsko in drago opremo. Mnogi med njimi jo znajo tudi zelo dobro uporabljati, mnogim pa tudi vrhunska tehnologija prav nič ne pomaga, saj nimajo nikakršnega fotografskega znanja. Iz tega izhaja tudi moj prvi nasvet. Najprej učenje s solidno opremo, potem pa akcija z vrhunsko, če seveda finance to omogočajo. Še najbolje je, da se skušate učiti s tisto, ki jo trenutno imate. Najbolj pogosta napaka začetnikov je namreč v tem, da mislijo, da bodo postali boljši fotografi, če bodo kupili boljšo opremo. Pri tem pozabljajo, da se tudi z opremo, ki jo trenutno imajo, niso spoznali. Niso niti prebrali priročnika, niso niti premaknili gumba iz “Auto” v “P”, kaj šele v “A” ali “M”. To je že eden od znakov, da človeka fotografija pravzaprav ne zanima in ga tudi z novo opremo ne bo, zato je nasvet, naj si ne kupujejo novega fotoaparata kar na mestu. Seveda kot povsod obstajajo tudi tu izjeme. Peščica ljudi je namreč povsem anti tehničnih in jih tehnologija v aparatu sploh ne zanima in jih nikoli ne bo. Med njimi so danes vrhunski fotografi, pravi umetniki. Taka je npr. Meta Krese, novinarka in fotografinja, ki moje zgoraj naveden trditve zlahka ovrže. Toda večinoma je tako, da se mora fotograf slej ko prej spopasti s tehničnimi značilnostmi fotoaparatov, objektivov, bliskavic, … Če te to ne zanima, potem …

Ko se torej odločamo za nakup nove fotografske opreme, moramo najprej sebe pogledati v ogledalo in se vprašati, kaj si resnično želimo na področju fotografije. Po prvem odgovoru se še enkrat poglejmo v ogledalo, saj smo se prvič zlagali. Nekje pri petem pogledu bo že jasno, kaj za vraga si želimo. Podoben ritual ponovimo vedno, ko v spletni trgovini s fotografsko opremo kliknemo na “kupi”. Pri tem se vedno vprašajmo: “Ali objektiv za 2500€ res potrebujem?”

20130111-IMG_5112

Ogledalo ne laže

Če si resnično želite postati fotograf morate vedeti, da to terja ves prosti čas, da boste v prvem obdobju morali fotografirati in o fotografiji razmišljati povsod in vedno. Da se boste morali dobro naučiti post produkcije. Morali boste postati drugačni od konkurence, pojavljati se boste morali na socialnih omrežjih, narediti bo potrebno spletno stran, … Če boste hoteli postati pokrajinski fotograf, potem boste morali tudi tu pa tam dvigniti rit in sopihati v hrib, zgodaj vstati in se pozno vrniti domov. O vaših željah se predhodno odkrito pogovorite tudi s svojim partnerjem in družino. Skratka, vložiti boste morali ogromno truda, da boste postali fotograf. Predvsem pa bo trajalo kar nekaj časa, da se boste fotografije resnično naučili in jo osvojili. Znanje namreč ne pride čez noč. In ko boste postali fotograf, boste morali imeti neverjetno srečo, da boste uspeli na tistem področju, ki vas najbolj veseli in zanima. No, to pa je že povsem druga zgodba.

Dolga in težka je fotografska pot

Če se vidite v zgoraj napisanem, potem si kupite zrcalno refleksni fotoaparat z objektivom ali dvema in začnite. Fotografirajte, kar čutite in kar vas zanima. Veliko. Lahko kupite tudi brezzrcalni fotoaparat, katerih kvaliteta je v zadnjih letih močno zrasla (Samsung, Sony, Fuji, Nikon, …). Predlagam, da kupite rabljeno opremo in potem vidite, če vas bo zagrabilo. Če vas bo, prodajte opremo in kupite boljšo, lahko rabljeno ali novo. Na ta način boste svoji denarnici naredili veliko uslugo. Rabljene opreme je polno, tudi zelo dobro ohranjene.

Če se ne vidite ravno v zgoraj napisanem, ste perfekcionist, si vseeno želite imeti lepe fotografije in ste pripravljeni del svojega prostega časa nameniti fotografiji, pridobivanju znanja, vstajanju ob nenormalnih urah ter imate vsaj nekaj prišparanega denarja, potem ravnajte podobno.

Če pa si želite le lepih fotografij z dopusta, z izleta, s potovanja brez, da bi se posebej poglabljali v fotografske zakonitosti, potem si kupite zanesljiv kompaktni fotoaparat, ki vam bo vse potrebno naredil sam. Nikakor ne kupujte povsem nizkocenovnih aparatov, ki so pogosto bistveno slabši, kot fotoaparat v boljših telefonih. Prav tako ne kupujte super zoom-ov, ker niti en posnetek z najbolj “iztegnjenim” super zoom aparatom ni vreden čisto nič. Izjema so specifični poklici ali dejavnosti, ki nujno potrebujejo kako tako fotografijo za dokumentacijo ali zgodovinsko dejstvo.

Fotograf ali jadranje?

Čisto za konec prve fotografske posvetovalnice samo še ena misel. Velika večina začetnikov potrebuje dober kompaktni fotoaparat, ki omogoča tudi vsaj nekaj osnovnih ročnih nastavitev (nastavitev zaslonke, časa, ISO, …). Bistveno boljši in bolj verodostojen nasvet pri nakupu kompaktnih aparatov ali pa osnovnih, vstopnih zrcalno refleksnih ali brezzrcalnih fotoaparatov boste dobili pri prodajalcu v trgovini, kot pa od fotografa, ki uporablja profesionalno opremo. To je podobno, kot če bi Lance Armstronga vprašal, če mi lahko svetuje pri nakupu rekreativnega trekking kolesa za mojega očeta 🙂