Fotografska posvetovalnica 2

V prvi posvetovalnici sem težil z opremo. Tako pri sebi, predvsem pa pri skoraj vseh tečajnikih sem opazil, da veliko preveč časa in energije ljudje usmerjamo v opremo in v tehnično znanje. Veliko premalo pa v bistvo fotografije.

Je bistvo fotografije njena tehnična perfekcija? Kje pa! Bistvo fotografije je, da ljudem skozi fotografijo poveš zanimivo, osupljivo, pomembno zgodbo. Da jim preneseš občutke, ki si jih sam imel ob fotografiranju ali pa s fotografijo skušaš določene občutke zanetiti pri ljudeh.

Na vsakem tečaju torej ljudem svetujem, naj se ne obremenjujejo z opremo, ampak naj čim več fotografirajo in iščejo inspiracijo, iščejo svetlobo in uživajo. Naj fotografirajo tisto, kar jim je v življenju blizu, kar jih privlači, zanima.

Bistvo pa je, da ne fotografiraš tistega, kar vidiš, ampak tisto, kar čutiš. Ko boš znal spraviti svoje čustva na fotografijo, bodo nastale krasne fotke, obljubim. Je pa težko, priznam.

Marsikdo bo dejal, da veljajo za pokrajinsko fotografijo drugačne zakonitosti. Da morajo biti fotke ostre od roba do roba, da je možno narediti dober posnetek le ob najboljši svetlobi, z najboljšo opremo, … No ja. Za razglednice mogoče res, za vse ostalo pa niti slučajno.

Jaz čutim in vidim vodo tudi takole. Kako pa vi?

fotka_long_edge_40cm_01

fotka_long_edge_40cm_02

fotka_long_edge_40cm_07

fotka_long_edge_40cm_13