Fotografska posvetovalnica 5

Tokrat predstavljam en fotografski trik, ki vam bo popestril kakšen lep fotografski dan. Pa mogoče vzpodbudil malce kreativnosti v vas. Osebno sem se že večkrat odločal, da bi si kupil ND (neutral density; nevtralni sivinski filtri) filter. Omenjeni filtri so namenjeni zatemnitvi objektiva, da dosežemo čim daljše čase osvetlitve in s tem posebne efekte na fotografiji (potujoče oblake, svileno vodo, …). Zaradi visokih cen in dejstva, da bi tovrstni efekt uporabljal le redko, sem se odločil, da poskusim improvizirati. Pred dnevi sem naletel na odličen članek, ki me je spodbudil, da sem šel v Merkur po fotografsko opremo: klik na članek 

Torej, kupil sem zaščitno steklo za varjenje (cca 3€), odrezal dva kosa elastike in odšel na polje.

20160713-DSCF9440-2

Za prvič se mi je posnetek zdel prav simpatičen, zato sem v naslednjih dneh poskusil še nekajkrat, pri čemer sem v nasprotju s prvim poskusom, ko sem uporabil širokokotni objektiv (24mm), uporabil zoom (27-200) in fiksnega 90mm. Ugotovil sem, da je uporaba zaščitnega stekla možna le s širokokotnim fiksnim objektivom (najboljša varianta) ali pa s širokokotnim zoom objektivom, pri čemer uporabljamo le najširši kot. Pri daljših goriščnicah žal pride do rahlega premikanja stekla zaradi “odlične” stabilizacije z elastiko, kar povzroči, da fotografije niso ostre. Pri zoomu pa je težava ta, da elastika premakne zoom in potem dobimo mineštro.

DSC_0254

Dodatno je potrebno vedeti tudi, da ima steklo popolnoma zelenkast odtenek, zato je najbolje fotografirati (in razmišljati) v črno-beli tehniki, kar pa ni slabo, saj se boste morali zaradi tega naučiti vsaj osnove črnobele fotografije. Sicer je možno s popravki beline (WB) dobiti primarne barve nazaj, vendar je za moje pojme dela absolutno preveč. Verjetno se boste tu pa tam lovili tudi z ostrenjem, a takrat si lahko pomagate z ročnimi nastavitvami in povečavo predogleda motiva na ekranu.

Uporabljena foto oprema: Fujifilm X-T10, Fujinon 16mm f1.4

Tule pa še kratek včerajšnji video o uporabi opisane tehnike ob Soči. Spodaj pa tudi rezultat.

https://www.youtube.com/watch?v=IYrUnLY2fv8

DSCF9735