Fotografska posvetovalnica 7

Učenje je potrebno za spoznavanje. Znanje je potrebno za ustvarjanje odnosov. Odnosi so potrebni za spoštovanje. Spoštovanje je potrebno za ljubezen. Ljubezen je potrebna za varovanje. Krog sklenjen.

Fotografija je odlično orodje za sklenitev kroga, hkrati je čudovita tudi zato, ker se nikoli ne nehaš učiti, ker so vedno znova novi izzivi, ker ni nikoli nič povsem enako (svetloba, motivi, …). Ena najboljših tehnik oz. načinov za učenje novih stvari pri fotografiji je makro fotografija. Pa ne mislim tista klasična 1:1 makro fotografija. Govorim o makro fotografiji, ki jo lahko izvajamo tudi s kakšnimi kvazi makro objektivi, ki gredo do največ 1:2 ali celo manj. Tudi s kakšnimi klasičnimi zoom objektivi. Bistvo je v tem, da skušamo nekje na zelo majhnem območju poiskati zanimive motive, ki jih v vsakdanu sploh ne opazimo. Na ta način se učimo opazovati tisti svet okrog nas, ki nam je popolnoma neznan in zato toliko bolj zanimiv, skrivnosten, navdihujoč.

dscf3779-3

Tovrstna fotografija nas sili k učenju in izbiri prave kompozicije, iskanju motivov, ki povedo nekaj več, učenju globinske ostrine. Hitro spoznamo, zakaj in kako zelo pomemben je pri fotografiji stativ in kaj vse je potrebno narediti, če ga nimamo pri sebi, da posnetek uspe.

dscf3786-5

Sili nas k iskanju tiste idealne, pogosto lepo razpršene svetlobe, zato kmalu ugotovimo, da je oblačno vreme ali senca najbolj ugodna za tovrstno fotografijo. Tudi čas med ali takoj pod dežju je naravnost čudovito ustvarjalno okolje.

dscf3780-4

Makro fotografija (lahko tudi fotografija detajlov) nas sili k razmišljanju o barvnih kontrastih in njihovi uporabi.

dscf3788-6

Uči nas uporabe tehnik, kjer s pravilno izbiro motiva in kompozicije izločimo tisto, kar je moteče ali pa zapolnimo okvir fotografije v celoti z izbarnim motivom.

dscf3799-10

dscf3771-1

Nenazadnje nam omogoči spoznati odnose med živimi organizmi in neživo naravo. S tem gradimo spoštovanje do narave, kar nezavedno pripelje do tega, sa smo jo pripravljeni tudi varovati, saj nam postane jasno, kako pomembna je. Tudi odnose med živimi bitji in neživo naravo (za to se pravilno uporablja izraz ekologija) lahko prikažemo na fotografiji.

dscf3801-11

V bistvu lahko ugotovim, da se z makro fotografijo naučiš prav vse bistvene elemente fotografije, zato je po mojem mnenju izreden pripomoček za vse druge fotografske zvrsti. Garantirano je makro fotografija tudi odlična brezplačna meditacija.

Vse fotografije narejene v majhnem gozdičku v Topolšici, v razdalji 20m. Vse slikano iz roke (zato večinoma tudi majhna globinska ostrina) z neverjetnim Fujijevim 60mm f2.4 makro objektivom.