Morski konjički

Bratranec Jure je car. No, pa nima krone na glavi ampak veliko znanja in pameti v njej. In kar je največ, svojo sposobnost in nadarjenost zna uporabiti. Zelo dobro. Njegovo zanimanje za geologijo, še posebej za fosile sega v osnovnošolske klopi. Kot vsega kar počne, se je tudi zbirateljstva fosilov lotil z vso vnemo in neverjetnim entuzijazmom. Kmalu je violino zamenjal za kramp, lopato in kladivo ter se odpravil znanstvenim odkritjem naproti. Njegovo sobo je preplavil duh preteklosti, in sicer preteklosti štete v milijonih let. Fosili so postali ljubezen, njihova preparacija je zahtevala nežnost, čutnost, potrpljenje, vztrajnost in natančnost. Spomnim se kako sem z začudenjem gledal neverjetne najdbe, ki so bile skrbno in smiselno razstavljene v njegovi sobni zbirki. Koliko dela, truda in veselja obenem. Njegove oči so se svetile ob pripovedovanju trenutkov odkritij posameznih pomembnejših najdb.

Jure ni naveden zbiralec, njegov pristop je znanstven, vsako najdbo skrbno dokumentira, opiše, določi vrsto, ustrezno preparira in skrbno shrani. Vzporedno zbira podatke o nahajališču in najdbah ter objavlja članke, ki ostalim odpirajo svet v geološko preteklost. V svojih člankih je strokoven in natančen, pa tudi duhovit in poljuden, rad pa se dotakne tudi svoje druge geološke ljubezni – tektonike.
Včeraj nam je Jure s svojima prijateljema v Prirodoslovnem muzeju Slovenije ob predavanju in odprtju nove geološke zbirke razkril še eno skrivnost, ki jo je narava uspešno skrivala približno 13 milijonov let v glinenih plasteh Tunjiškega gričevja. Morski konjički so iz geološkega morja priplavali v roke pravim najditeljem. Skupaj nam bodo približali čas, ko je ozemlje Slovenije preplavljalo morje, v njem pa se je bohotil živalski in rastlinski svet. Senzacionalna najdba v svetovnem merilu prinaša zadoščenje najditeljem za njihov trud, nova znanstvena spoznanja, verjetno (upajmo) novo pomembno zavarovano območje narave v Sloveniji in kar se zdi v mojih očeh najpomembnejše: ponovno spoznanje, da si ljudje Zemljo delimo tudi in predvsem z živalmi, rastlinami ter vsem neživim svetom. Fosili nam jasno sporočajo, kdo so bili naši predniki, zato je spoštovanje in pravi odnos do narave nujno potreben za preživetje človeka. Vse drugo lahko pomeni, da bomo kmalu obstajali samo še kot fosilni ostanki.
Jure v kratkem napoveduje novo “fosilno” senzacijo. In ko pomislim, da bo o novih najdbah pripovedoval z nalezljivim navdušenjem podloženim z goro znanja, se mi koža že ježi. Ponosen sem na svojega bratranca, še posebej zato, ker s svojimi najdbami in znanstvenimi dognanji ni obremenjen in omejen. V družbi je namreč duhovit sogovornik, v hribih preudaren sogornik in ob kozarcu piva odličen komentator ženskega dela populacije. Srečno Jure!!