Triglav

“Pr’sežem, da ti nisi normal’n. Kuko s lohka Coca Colo na vrh pr’nesu. Dobr, da nimaš še kofeta s sabo” se čudim Ediju na vrhu Triglava. “Dej ti Šrauf, ti pa sam tih bod. Tale Coca Cola ti bo zdele živlene rešila. Kofe bom pa itak na Kredarc spil” reče Edo in mi ponudi pijačo. Coca Cola je stekla po suhem grlu kot še nikoli.

Poleg Edija se mi je tokrat prvič na turni smuki pridružil sodelavec Franci. Njegova kilometrina v hribih je spoštovanja vredna, toda tudi zanj je bil to prvi vzpon na smučeh na Kredarico iz Krme. Štartali smo že pred šesto uro in odlične razmere za hojo so nam omogočile hiter vzpon. Kako pomembno je imeti dobre pse pod smučmi sem dojel v senčnem delu vzpona skozi Krmo, ko sem večkrat poletel v ribo. Šele ko je sonce ogrelo smučino, so psi začeli prijemati in hitro sem se vzpel čez Kalvarijo do Kredarice. Edo in Franci nista bila prepričana v hojo s smučmi, zato sta smuči obesila na nahrbtnik, kar pa se je izkazalo za napačno potezo. Z muko sta prišla do naše najvišje ležeče gorske koče. Z Edijem se nisem spuščal v debate o tem, kakšne so razmere in ali bi mogoče poskusila na vrh, temveč sem mu skoraj ukazal: “Tale sendvič pojem, pol pa greva!”

Razmere proti vrhu so bile odlične, celo pot je bila lepo narejena gaz, jeklenice so bile povečini zunaj in v eni uri sva osvojila vrh.

Prav nič se nisem veselil smučanja s Kredarice, ker sem pri vzponu ocenil, da bo vse skupaj prava muka. Toda kljub ojuženemu snegu smo lahko uživali v vijuganju desno od Kalvarije, čez Kurico in v prečnici pod Draškimi vrhovi. Brez posebnega truda smo pridrsali še čez zadnje travnike do avta in si zaželeli čim več takšnih dni. Aleluja!