Korita Tolminke in Zadlaščice

Sotočje Tolminke in Zadlaščice je poseben kraj, saj velja za najnižjo točko Triglavskega narodnega parka (180 m), ki jo počasi in vztrajno znižujeta dve slikoviti in barviti alpski reki. Sotočje je tudi točka stika dveh vintgarsko oblikovanih sotesk, ki sta jih reki izdolbli v trden, bel triasni apnenec. Poseben kraj je sotočje tudi zato, ker se lahko iz prijetnega prodišča razgleduješ po veličastni okolici, ki ji ni para daleč naokrog.

Pristopna pot, pokrita z mahomtolminska-korita-100

Tolminkatolminska-korita-103

Če te bo, dragi obiskovalec, zamikal ogled korit iz ribje perspektive, se boš po levem bregu Tolminke sprehodil po vklesani poti v najgloblji in najožji del Tolminskih korit. Občutki so resnično mogočni, saj je dno korit skoraj 60 m pod Hudičevim mostom, ki povezuje odmaknjeni, pa vendar sončni in prelepi vasici Čadrg in Zadlaz – Čadrg s Tolminsko dolino. Navpične stene so ponekod povsem gladke in ravne, predstavljajo pa prelomne ploskve, ob katerih so se premikali bloki trdnih karbonatnih kamnin, ki so zaradi trenja ustvarili tako imenovana zrcala. Prav na koncu poti je danes že skoraj zasut vhod v jamo, ki je zanimiva zaradi izvira termalne vode. Temperatura izvira je okrog 210C, nastanek pa je povezan s pronicanjem površinske vode skozi apnenec v globino, kjer se voda zaradi geotermične energije segreje in se po razpokah ali zdrobljenih conah ob prelomih dvigne nazaj na površino. Skoraj neverjetno se zdi, da je danes krotka reka nekoč uspela izdolbsti tako mogočno kamnito pregrado. Tolminka je imela pred skoraj dvema milijonoma let veliko večji padec in divjo energijo, ki je bila posledica dvigovanja Julijskih Alp in zniževanja Tolminske doline. Voda je našla šibko točko v apnenčevem masivu v obliki razpoke ali preloma in si tod utrla svojo temačno pot. Tolminka si podobno kot Soča lasti naslov barvne kraljice. Modrozelen odtenek kristalno čiste lepotice se poigrava z belimi prodniki in nežno zaobljenimi balvani.

Korita Tolminke in Hudičev mosttolminska-korita-105

Vklesana pot ob Tolminkitolminska-korita-136

Najožji del Tolminskih korittolminska-korita-141

Sotočje Tolminke in Zadlaščicetolminska-korita-113

Šumeč ambient se nedaleč od zastrašujočih globin spremeni v lahkotno, a vendar izpostavljeno pohajkovanje po robu korit Zadlaščice, ki jih boš v nasprotju s Tolminskimi koriti doživel s ptičje perspektive. Pot do razgledišč je v veliki meri sprehod skozi botanični vrt. Prepletanje alpskega in submediteranskega, toplega, hladnega ter vlažnega vpliva je ustvarilo pogoje za uspevanje številnih rastlinskih vrst. Med njimi so tudi trije endemiti: ozkolistna preobjeda, soška smiljka in skalna jelenka. Spomladi se barvne cvetlice kopajo v zelenju lipe, črnega gabra, malega jesena in tise. Zeleno vzdušje dopolnjujejo obsežne blazine mahov, ki prekrivajo skalovje in drevnino. Čeprav po obsegu manjša, po nastanku pa podobna, so korita Zadlaščice zaradi obilne flore prijetnejša na pogled. Ožino začetnega dela korit je popestril naravni most z imenom Medvedova glava, ki je nastal ob zagozdenju glavi podobne skale med stene kanjona. Tik pred vhodom v najožji del korit, Zadlaščica veselo poskakuje prek naloženih skalnih blokov in ustvarja igrive slapiče, zato se ta del korit imenuje Skakalce.

Jetrnik (Hepatica nobilis)
<tolminska-korita-111

tolminska-korita-116

tolminska-korita-123

Medvedova glavatolminska-korita-125

Pravo doživetje korit Tolminke in Zadlaščice pa se ne konča na izstopni točki te neprecenljive naravne vrednote. Ne pozabi, da visoko nad vodo, v ledeniško izoblikovanih rečnih dolinah živijo ljudje, ki so na sončnih terasah ustvarili edinstveno kulturno krajino, staro približno 700 let. Obišči Čadrg, Zadlaz – Čadrg, Laz, Perblo ali Tolminske Ravne, stisni roko domačinu, z njim pokramljaj, poskusi domač sir, skuto, žganje. Zagotovo se boš vrnil k tem prijaznim ljudem in čudoviti naravi.

Skakalcetolminska-korita-129