Planina Krstenica

Med Fužinarskimi planinami zaseda Krstenica posebno mesto. Leži namreč na sončni, razgledni terasi pod Krsteniškim (Mali Stog) Stogom, visoko nad Vojami in dolino Suhe. Izredna lega ponuja vrsto čudovitih razgledov, na jugu na celoten Bohinjski greben, na zahodu na Krnsko skupino, na vzhodu na gore nad Krmo, s severa pa planino čuva mogočna trdnjava Ogradov.

krstenica-1-small

Dostopov do planine je kar nekaj, najkrajši je prek planine Blato (1 ura), precej daljša, vendar pa tudi lepša sta iz doline Voj (z začetka ali pa konca planine). Možen je tudi dostop prek Planine Jezero in Planine v Lazu.

krstenica-2-small

Planina ni zanimiva za obisk samo poleti, ko si ob zvoku kravjih zvoncev privoščič skuto ali kislo mleko, ampak tudi v vseh drugih letnih časih. Pomladi in zgodaj poleti je na planini in njeni bližnji okolici pravi alpski botanični vrt, prav tako spomladi lahko ob zgodnjih jutrih doživiš rastitev ruševcev, ki jo spremlja značilno petje.
krstenica-3-small

Jeseni so najlepši dnevi za obisk očakov nad planino, npr. obisk Ogradov, pohajanje po grebenu Stogov ali pa osvojitev debelinkota – Debelega vrha. Jeseni je tudi čas prska, takrat igrajo gamsi svojo ljubezensko igro, in če se previden in tih, jih lahko opazuješ tudi od blizu.

krstenica-4-small

Tudi pozimi ne boš ostal praznih rok. S turnimi smučmi se boš lahko podal v dolino za Debelim vrhom ali v Velo polje in se naužil zimske idile.

krstenica-5-small

Vsakič, ko boš obiskal planino in njeno okolico pa ne pozabi, da si samo na obisku v tem gorskem raju. Ne puščaj ničesar za sabo, ne odnašaj ničesar v dolino (razen doživetja in spoznanj) in spoštuj okolje, v katerem si se znašel.