Vodnikov razglednik

Bohinj ima mnogo razglednikov. Kralj razlgednikov je Pršivec, nič manj ne zaostaja Rudnica, fenomenalen je Studor, malce sramežljiva sta Vogel in Komna. Toda Vodnikov razglednik je štorija zase. Lahko bi mu rekli kralj družinskih razgledov, saj je tako lahko dostopen, da mu bodo tudi otroci zaploskali.

vodnikov_razglednik-13

Izhodišč je več, izbereš tistega, ki ti najbolj ustreza. Mi smo izbrali Koprivnik, ker smo imeli tisti dan še druge načrte in ker je naša mala zvedavka še vedno najraje v vozičku. Od tu je najkrajša pot do razglednika. Avto pustiš kar pri cerkvi, ki je mimogrede resnično lepa in vredna ogleda, vsaj na zunaj.

vodnikov_razglednik-7

Koprivnik je stara vas, nastala iz planšarskega naselja. Zvok kravjih zvoncev tudi danes ni posebnost, temveč pravilo. Preproste oznake nas za cerkvijo usmerijo v levo proti gasilnemu domu.

vodnikov_razglednik-16

Skozi gozd se rahlo vzpnemo in nato spustimo na drugo stran, kjer se svet zopet odpre v pašnike.

vodnikov_razglednik-4

Pri zaselku hišic na levi strani že slutimo rob Pokljuke in Vodnikov razglednik. Bodimo pozorni na markacije, saj smo mi smer kljub logičnosti gladko zgrešili in se začeli spuščati proti Jereki, od koder na Vodnikov razglednik vodi daljša pot.

vodnikov_razglednik-17

Še kratek vzpon skozi gozd in že smo na razgledniku, ki mu ni para.

vodnikov_razglednik-1

Pogled je resnično nekaj posebnega, še posebno ob čistih jesenskih dneh, ko imaš občutek, da vidiš trodimenzionalno. Če si se kdaj igral z Google Earth boš vedel kaj govorim. Relief Bohinja je kot na dlani.

vodnikov_razglednik-9

Če prepustiš domišljiji svojo pot, skoraj slišiš ledenike, kako brusijo dolino.

vodnikov_razglednik-2

Na vrhu te dragi popotnik čakajo prijetne klopce, zato si privošči počitek in uživaj ob tem čudežu. Ni veliko tako dobrih panoramskih pogledov daleč naokoli.

vodnikov_razglednik-10

Ker je pot kratka, se tudi izlet hitro konča. Seveda pa se da tudi še kaj drugega početi tod okoli. Sprehodili smo se preko senožeti nazaj na Koprivnik.

vodnikov_razglednik-12

Tudi Koprivnik je vreden ogleda, zato smo se potepali po vasi, poljih in občudovali še kulturno krajino.

vodnikov_razglednik-14

vodnikov_razglednik-6

vodnikov_razglednik-15

Izlet pa se ni zaključil na Koprivniku. Seveda je bilo potrebno kot že tolikokrat obiskati Bohinj. Tokrat smo si zaželeli malce drugačnega dostopa do jezera. in smo šli. Več pa v naslednji objavi.