Makro fotografija z obročki

Makro fotografija je fajn popestritev večnih in ponavljajočih se panoram, portretov, arhitekture in podobno. Kaj je lepšega, kot spustiti se na kolena ali celo na trebuh in se pogrezniti v pomladni travnik in se tako preleviti v vzporedni svet žuželk, cvetja in drugih zeli. Seveda s fotoaparatom v roki. Resnično se odpre nova dimenzija, ki te vsaj malo prevzame.

Ko se odločaš za vstop v makro fotografijo, se je dobro temeljito vprašati, koliko jo boš sploh uporabljal. Če misliš, da bo to tvoja glavna tema fotografije, potem ni dvoma o nabavi kvalitetnega makro objektiva. Sam sem bolj nagnjen k tisti makro fotografiji, ki poleg detajla skuša prikazati vsaj neposredno okolico zajetega motiva ali pa celo ozadje s kakšno gorsko kuliso. Za kaj takega ne rabiš ravno makro objektiva, vseeno pa kdaj pride prav.

Tako sem se odločil, da poskusim z makro obročki. Gledam cene po spletu in ugotovim, da mi je cca. 200€ za Kenko obročke preveč. Potem dobim nasvet prijatelja naj pobrskam po spletni strani http://www.dealextreme.com/ Tam sem našel obročke za nikon bajonet za dobrih 9€ s poštnino vred. Naj bo takoj jasno, da gre za povsem navadne obročke brez kakšne avtomatike v sebi. To pomeni, da se fotografiranje dogaja povsem manualno. Ročno nastaviš zaslonko in čas zaklopa, potem pa gas.

Naj opozorim še na dejstvo, da vsi objektivi ne bodo delovali s temi obročki. Objektiv mora imeti možnost ročne nastavitve zaslonke na samem ohišju. Sam imam dva taka objektiva, in sicer 50-tko (f1.8) in starega 70-210 (f4). Izkazalo se je, da delujeta z obročki vred izjemno, seveda za moje pojme.

Dodati je potrebno še dejstvo, da je fotografiranje iz roke priporočljivo le z enim obročkom (najtanjšim), vse ostalo je skrajno težko, saj se roka hitro zatrese in fotka je premaknjena. Z dodajanjem obročkom zmanjšamo razdaljo do fotografiranega objekta in s tem povečamo velikost objekta na fotografiji. Vse ostalo je na objektivu, če je ta kvaliteten, bo fotografija tudi. Sprememba pri uporabi objektiva z obročki je le upad svetlobe, ki pride skozi objektiv in obroček na senzor. A to se da lepo kompenzirati z nastavitvijo zaslonke in časa.