Pravljica v Dolini Triglavskih jezer

Pred dnevi sem zasledil, da se Planinsko društvo Matica za Planinsko kočo pri Triglavskih jezerih prizadeva pridobiti naziv okolju prijazna koča. Kandidaturo veselo najavljajo v medijih. Po več desetletjih brezskrbnega ravnanja z edinstvenim (tudi v svetovnem merilu) naravnim okoljem, skušajo ta naziv pridobiti s postavitvijo čistilne naprave, zamenjavo dotrajanih inštalacij in izvedbo vzdrževalnih del. Potem, ko so v petdesetih letih prejšnjega stoletja izvedli gradnjo elektrarne v zavarovanem območju, ko so večkrat povečevali kapacitete koče, ko so leto za letom graznico praznili kar v kraške vdolbine v bližini koče, se bodo sedaj proslavili z okolju prijazno kočo?!?

Ne morem verjeti, da se po več kot 50 letih, odkar PD Matica upravlja s kočo, kar naenkrat zavedajo, da ima Koča pri Triglavskih jezerih najbolj eminentno lokacijo na tej Zemlji in da je potrebno z naravo lepo ravnati. Zdaj si bodo odeli še laskavi naziv in oprali svojo zgodovino. Da jih ni sram!!
Tiho naj bodo in naj se vsaj nadaljnjih 50 let trudijo in dokažejo, da jim je za Dolino Triglavskih jezer vsaj malo mar, potem bo naziv prišel sam od sebe.

Ali pa je v ozadju naziva le ekonomska preračunljivost? Ne, oni pa tega ne bi naredili. Saj so to vendarle planinci.