Atlas

Za današnjo objavo sta kriva dva dogodka, ki sta med seboj povezana. Dopoldne se je kolegica v službi pohvalila, da že ta teden odpotuje v Maroko. To me je spomnilo, da sem nekoč tam že bil in mogoče bi bilo lepo in prav, da pokažem tudi kakšno fotko iz precej drugačnih hribov, kot so slovenske Alpe. Gorovje Atlas, predvsem nižji del, ki gleda proti jugu, je namreč nekaj posebnega. Popolna gorska puščava, podvžena vetrni eroziji, ki pa je kljub temu izredno barvita.

Tudi tu sva imela čas, da sva lahko malo pokolesarila in bilo je naravnost čudovito.

Prednost drugače sicer monotonih, pustih puščavskih predelov je, da povsod tam, kjer teče voda, zelenje poudari kontraste in življenje se zdi še bolj živo, barvito kot sicer.

Gorovje Atlas zlahka povežem s predavanjem, ki ga pripravljam za začetek novembra, saj bo govora o geologiji gorskega sveta. Ravno danes sem zato izbiral fotografije iz različnih potovanj in satelitske posnetke Zemlje. Pri iskanju sem naletel tudi na izjemno nazorno kratko video animacijo, ki prikazuje, kako se je spreminjala podoba Zemlje do danes in celo kako bo izgledala čez 100 milijonov let. Zadeva je res vredna ogleda.

[youtube uGcDed4xVD4 nolink]