Slap Kozjak

Pogosto sem na raznih fotografskih spletnih straneh videl prelepe fotografije slapu Kozjak in si v mislih ustvaril sliko, za katero pa se je izkazalo, da je v živo precej drugačna. Zdaj vem, zakaj se ta slap tako pogosto pojavlja na fotografijah. Eno je sicer resnično izjemen ambient, drugo pa dostop, ki je kot nalašč za nedeljske fotografe.

No, za zelo majhne otroke je to lep sprehod in še lepše doživetje. Potka v zadnjem delu dostopa je speljana atraktivno, čez brvi in po leseni galeriji.

V mislih sem si tudi predstavljal, kako bom naredil fotografije, kako bom kadriral, ipd., a potem sem videl, da ni ravno veliko prostora za kreativno fotografijo, sploh če slap obiščeš sredi poletnega dne. Prostor je namreč zelo omejen. Še največ težav sem imel s spustom po ravno prav nagnjenih in razmočenih apnenčevih ploščah do struge potoka Kozjak, kjer je vsaj nekaj kamnov, ki so prav prišli za ospredje fotografije. Vzel sem svojo širokokotno Sigmo 10-20, stojalo, se poigral z nastavitvami in nastalo je par korektnih posnetkov.

Žal mi je, da si nisem vzel več časa in bi naredil še kakšen posnetek v nasprotno stran, stran od slapu, saj sem šele doma videl, da bi bili ti posnetki zelo dobri, zaradi kombinacije svetlobe,vode, tankih plasti apnenca in obilice mahu, ki prerašča kamenje.

Ko sem prečkal brv čez Sočo, je pod mano že tekla mešanice Soče in potoka Kozjak.