Fotografov dnevnik – Borut Furlan

IMG_3721

Če sem tokrat povsem iskren, potem lahko zapišem, da sem razočaran. Nad obiskom predavanja, namreč. Pa mi ne bi bilo treba biti in bi bil lahko tiho. Po 18-ih čudovitih predavanjih lahko ta trenutek brez slabe vesti trdim, da pripravljamo vrhunske dogodke, z vrhunskimi predavatelji, vrhunskimi fotografi, raznolikimi temami. Toda današnji čas se kruto poigrava s trudom, voljo in pristopom, ki ga vlagamo v ta projekt. Prehiter tempo, množica dogodkov, drugih predavanj, družabna omrežja, internet v splošnem, delovni čas, potreba po rekreaciji, nepotreba po druženju, blablablabla … in verjetno najbolj pomembno, nerazumevanje bistva fotografije, hitenje za zaslužkom, prepoznavanju v fotografskem svetu, iskanje bližnjic in podobno, se odražajo tudi v obisku naših predavanj. In lahko mirno trdim, da so bila vsa odlično obiskana. Razen dveh, morda treh, ki pa so bila ozko usmerjena. A mene osebno najbolj boli spoznanje, da je internet poln kvazi lepih fotografij narave, a ljudi narava, naravoslovna fotografija v njenem bistvu sploh ne zanima. Zaradi preprostega dejstva, da tu denarja ni ter zavedanja, da vrhunska naravoslovna fotografija zahteva popolno predanost in ogromno priprav, znanja, opreme.

IMG_3739

Približno dvajset duš nas je uživalo v večeru, kjer smo spoznali, kako pester in čudovit je podvodni svet. In kako kruto posega današnji način življenja, masovni turizem in preseravanje v svet tam spodaj. Še danes mi odmevajo besede Boruta, ko je dejal, da je npr. v Rdečem morju 5-krat manj rib kot pred 15 leti. Pa Jadran, pa … Ampak, ko bi slišali Boruta, na kaj vse mora misliti pred potopom, med potopom, po potopu in kaj vse mora imeti pod vodo, da lahko ustvari vrhunski posnetek in koliko let dela je za njim, potem bi marsikdo s svoje spletne strani še danes izbrisal tisto neumno besedno zvezo “Janez Janez Photography”.

IMG_3722

Z Juretom sva po predavanju ob pivu dočakala naslednji dan in družno ugotovila, da nama niti za trenutek ni žal truda, ki ga vsi (še Anže in Dejan) vlagamo v predavanja. Spoznati se in se družiti s predavatelji, ki so brezplačno pripravili krasne večere, je privilegij in hrana za dušo. Hvala tudi tebi, Borut, za včerajšnjo neponovljivo izkušnjo.

IMG_3731