Toskana 2014 – 1.del

IMG_4814

Letos sva se odločila za prvo malce daljše potovanje z Gajo in Nejcem. Z našim mini kamperjem smo se namenili obiskati italijanske dežele Toskano, Umbrijo in Marche. Malce nepričakovano so se nam prvi teden pridružili prijatelji, ki so najeli podoben, nekoliko večji kamper. Mohor in Katja imata podobno stara otroka, kar je bilo idealno.

IMG_4987

Potovanje s takim kamperjem, kot ga imamo mi, ni enostavno. Gre za kombi, ki se za spanje spremeni v udoben bivalnik. Sliši se krasno, a vendar ni vse tako preprosto. Prostora znotraj avta je minimalno, še posebej potem, ko se avto pripravi za spanje. En spalni prostor je na strehi avta, ki se dvigne v šotor, drugi je za sprednjimi sedeži, kjer se klop razširi v posteljo. Avto ima kuhalik na plin, hladilnik, umivalnik in 3 predalnike ter dva velika odlagalna prostora. Ima tudi zunanji tuš, webasto gretje in nekaj drugih priboljškov, ki jih imajo avtodomi. Razlika je v tem, da avto nima wc-ja in da je v slabem vremenu težko kaj pametnega početi znotraj avta, ker je tako malo prostora.

IMG_4511

IMG_4784

Potovanje je sicer udobno, saj se voziš podobno, kot z osebnim vozilom, tudi cestnine in trajektnine so ugodne. Manj udobna je vsakodnevna priprava avta za spanje in zjutraj za vožnjo. Otroški sedeži so namreč ogromni in jih je vsak dan potrebno umikati, podobno je z ostalo prtljago, ki jo potebno premikati sem in tja, pa še v pomladnih mesecih jo je precej več, kot poleti. Mi smo si sicer letos kupili veliko zunanjo vrečo, za katero so mi zatrdili, da je nepropustna, a se je ob prvem dežju izkazalo drugače in otroški sedeži so bili mokri, tako da smo jih zaradi slabega vremena sušili kar z webastom. V nadaljevanju sem sedeže ob slabem vremenu pospravljal v šotorski del avta.

IMG_5234

V Italiji je za avtodome super poskrbljeno, obstaja namreč ogromno mest, kjer lahko prenočiš, si doliješ vodo in izprazniš odpadno vodo. A tudi ta mesta pogosto nimajo wc-ja. Odlična spletna stran za iskanje teh prostorov, ki so različno cenovno ugodni, med drugim tudi brezplačni, je nemški Promobil.

IMG_4517

Osebno sem si najbolj želel obiskati narodni park Monti Sibillini, a zaradi slabega vremena je to ostala želja za kdaj drugič. Na sploh je bilo veliko prilagajanja zaradi vremena, različnih želja in različnega časa potovanja med obema družinama. O potovanju pa v naslednji objavi.

IMG_4810