Napovedovanje potresov

Že dolgo velja, da potrese ni moč napovedati. Pika. No ja, mogoče pa temu le ni tako. Bratranec Jure je na podlagi več kot desetletnega ukvarjanja s potresi, nepreštetimi urami preživetimi v naravi in njenem opazovanju ter nekaj naključji dognal, da se potrese lahko napoveduje z osupljivo natančnostjo. Za njegovo “Omega teorijo” stoji več kot 300 strani matematičnih računov, a Jure zna to “solato” razložiti tudi na povsem običajen, razumljiv, celo šaljiv način. Zato vabim vse, ki jih zanima delovanje Zemlje, narave in tiste, ki bi bili radi del zgodovinskega odkritja, da se udeležijo brezplačnega predavanja. Vse informacije so spodaj.

jure12

Jure Žalohar, 38 letni Kranjčan je zaljubljenec v naravo. Danes profesor fizike na Kranjski Gimnaziji je že v osnovni šoli iskal in zbiral fosile. Ker ni prav posebno rad igral violine, je raje ves svoj prosti čas preživel v gorah, vzpetinah, grapah, peskokopih, … Geološka strast ga je pripeljala do doktorata, v katerem se ni ukvarjal s fosili, temveč je preučeval potrese. Če mu je ob natrpanem urniku ostalo kaj časa, medtem ko je ravno s prijatelji raziskoval najstarejše fosile morskih konjičkov na svetu, je programiral in ustvaril računalniški program za potrese. Ker mu to ni bilo dovolj, je začel raziskovati kristale in majhne delce v njih. Le te je potem fotografiral skozi mikroskop in ustvaril izjemna umetniška dela. Opazili so ga pri National Geographic, objavili njegove fotografije in poseben prispevek. Rad predava, ne samo v šoli, tudi drugje. Rad piše članke in knjige. Sodeloval je pri ustanovitvi lokalnih muzejev in številnih geoloških zbirk.

20120815-DSC_9760

V zadnjih dveh letih pa se mu je zgodilo nekaj, za kar ne ve ali gre za pomembno ali nevarno znanstveno odkritje. Pri preučevanju potresov je razvil teorijo, s katero je moč napovedovati potrese. Teorija ni samo na papirju ali v knjigi, preizkuša jo v realnem času, v živo. In to z osupljivo natančnostjo.

Jure je iskriv in iskren sogovornik. Na predavanju nam bo razkril, kako deluje Zemlja oz. kako ljudje mislimo, da deluje. Obstajajo namreč zakonitosti, ki jih znanost ni sposobna razložiti.

Predavanje je brezplačno, zaželena je predhodna prijava na edo@svashta.com ali 040853374 (Edo)