Čukova jama in izkušnje

Letos me je čas dobesedno povozil. Nikakor z objavami na blogu ne zmorem slediti dogajanju in tempu življenja. Čeprav je bil blog pred skoraj desetimi leti postavljen prav zaradi tega, da bi si beležil, kaj se mi v življenju dogaja, pa je trenutno veliko stvari bolj pomembnih, kot to spletno okno v svet. Za tiste, ki radi pogledate moje fotografije, se splača tu pa tam pogledati na Instagram račun (https://www.instagram.com/aleszdesar/), kjer rendo objavljam. Zdi se mi, da je Instagram idealno okolje za fotografsko izražanje, seveda le v primerjavi z ostalimi (Facebook, Twitter, Snapchat, …). Instagram je brez odvečnih navlak in je pravzaprav lahko pravcati navdih, če vam je dobra fotografija z zanimivimi mislimi všeč.

dscf4532-2

Človek z leti pravzaprav na lastni koži končno spozna, kaj pomenijo izkušnje. Tisto, kar so nekoč imeli vsi, razen mene, vsaj tako sem mislil. Včeraj zvečer se je v tem večdnevnem deževnem vremenu pokazala na nebu nepričakovana jasnina. Ni bilo potrebno pogledati na vremenske aplikacije in meteo portale, ampak sem le za hip odprl okno in takoj začutil (beri izkušnje), da bi bil lahko večer čaroben. Vzel sem fotoopremo in se odpeljal do meni tako ljube Čukove jame, dveh umetnih majhnih bajerjev na Bobovku pri Kranju. Razstrešen, kot sem, sem pozabil spominsko kartico, zato sem moral še enkrat nazaj domov. A motivacije mi ni vzelo. Sprva sem nekaj minut bezlal naokrog, da bi čim hitreje našel zanimiv motiv, saj je sonce že ugašalo svojo luč. Pa sem se kmalu sprijaznil, da s tem ne bo nič (beri izkušnje). Zato sem se umiril in najprej kakšnih 15 minut le užival v samoti, rahlem dežju, močnem vetru, grmenju in strelam v daljavi, v ptičjem petju, … In vedno, ko se prepustiš okolici okrog sebe, se zgodijo čudovite stvari. Brez, da bi se trudil najti motiv, je pred mano kar naenkrat stalo čudovito oblikovano vejevje v plitvini. Le postavil sem stativ, navil polarizator (Hoya HD polarizator je čudovit kos opreme) na najljubši objektiv (Fujifilm 16mm f1.4) in nastavil vse, kar je potrebno na aparatu. Škljoc in ekola:

dscf4534-2

Neko tako posebno zadovoljstvo je pri tem, ko ti uspe narediti lep posnetek in že na terenu veš, da zadeva pije vodo. Pravzaprav mi ne bi bilo potrebno narediti nobenega posnetka več, saj bi težko pritisnil še kaj boljšega (beri izkušnje). Pa sem se vseeno še malce poigral. Uporabil sem isto vejevje, dodal odsev lune in liste na gladini, ki so zaradi dolgega časa osvetlitve kot bele črte.

dscf4539-4

Pospravil sem opremo, saj je zmanjkalo lepe svetlobe (pač izkušnje). A ne za dolgo. Ko sem se vračal mimo pomola, sem opazil krasen odsev lune na lesu in še enkrat pripravil fotografsko opremo (nove izkušnje so dobrodošle), čeprav je bila baterija že v izdihljajih (to je eden od redkih minusov pri Fuji X sistemu). Krasno preživeta urica mojega življenja!

dscf4545-6