Vogel – Komna in okolica Mahavščka

Neverjetno kakšne predstave si človek ustvari v svoji zmešani buči z branjem raznih knjig, vodnikov, forumov in iz pripovedovanj. Če sem iskren, sem imel kar malo strahospoštovanja do turnosmučarske trase med Voglom in Komno. Pa si ne znam razložiti, zakaj. Po nekaj letih stalnih prigovarjanj prijetelja “helferja”, ki ima včasih rahle težave pri preskoku iz sanj v realnost, sva letos z Edijem dogovor sklenila v minuti. Prehojena trasa Vogel-Komna je bila v nasprotju z negotovim pričakovanjem ena sama turnosmučarska poezija. Prekrasno.

V sončnem jutru smo se na Voglu zbrali člani Elanove družine, skoraj v neverjetnih razmerjih povezani tudi s pravimi družinskimi vezmi (bratje, bratranci, ožji družinski prijatelji). Pa samo 5 nas je bilo. Delovali smo složno, mogoče tudi zaradi teh družinskih vezi, saj se nihče ni hotel nobenemu zamerit, ker bi moral potem doma razlagati, zakaj smo se skregali. Če se prav spomnim, nismo v dveh dneh niti enkrat omenili ali se pogovarjali o ostalih članih družine. Moška družba je v takih primerih zagotovilo za mir v duši in glavi.

Imeli smo naravnost idealne razmere, narejeno špuro in utrjen, uležan sneg, samo na manjših odsekih rahlo poledenel, tako da smo morali namestiti srenače. Ravno prav mraz, ravno še sprejemljiv veter. Žal je letos res malo snega in je ambient malenkost drugačen, kot če bi bilo vse na debelo zalito, pa vseeno je bilo nebeško lepo.

Kar prehitro smo bili na planini Govnjač, od koder je samo streljaj do Komne, zato smo turo še malce podaljšali in si ogledali terene za nova raziskovanja.

Naslednji dan ob naletavanju snežink ni bilo resne volje za kakšno daljšo turo, a smo se vseeno uspeli spraviti na smuči. In ko je že vse kazalo, da bomo zaključili na Bogatinskih vratcih, smo složno, skupaj z vse lepšim vremenom zavili levo in se povzpeli pod Mahavšček.

Presenetljivo dobra in z razmerami pestra smučarija nas je kar prehitro prestavila nazaj na planino Govnjač. Človek bi kar pohajkoval po okoliških hribčkih, tako lepo je tukaj. Mora pa kaj ostati za prihodnjič.