Pokljuška soteska 2.

Pred časom sem že pisal o nastanku Pokljuške soteske. Tokrat bolj ali manj foto sprehod po tej enkratni znamenitosti. Toda pozor! Pot še ni odprta, čeprav so obnovitvena dela tik pred zaključkom.

pokljuska_soteska-2

Obisk soteske je idealen ob vročih dnevih, takšnih kot si bili v sredini tega tedna. Že kmalu po vstopu se začuti hlad, ki je vzrok za pojavljanje rastlinskih vrst, ki jih drugače najdemo le v visokogorju ali v mraziščih.

pokljuska_soteska-1

Vedno znova me presenetijo ogromne skalne stene, ki se dvigujejo med bukvami visoko v nebo. Saj res, hodim po dnu soteske. Vode na površju ni, zato je Pokljuška soteska res enkratno doživetje.

pokljuska_soteska-3

Na prvi večji jasi sredi kamnitega gozda, se odcepi kratka pot do Pokljuške luknje – jamskega prostora z okni, ki so ostanki jamskih rovov.

pokljuska_soteska-5

pokljuska_soteska-6

pokljuska_soteska-7

S Pokljuške luknje lahko prek izredno razgledne poti nadaljuješ pot proti Stari Pokljuki. Mogoče bom to pot ubral drugič, tokrat nadaljujem proti najožjim delom soteske.

pokljuska_soteska-8

Skozi strma in ozka korita že ugledam obnovljene galerije, ki jih je pred dvemi leti poškodovalo podrto drevje.

pokljuska_soteska-9

Galerije so sicer kratke glede na Vintgarske, so pa toliko bolj adrenalinske.

pokljuska_soteska-10

Uf, visoko, visoko!

pokljuska_soteska-12

Skozi najožji prehod pod naravnim mostom je potrebno še nekaj manjših popravkov na poti, potem pa bo obisk spet možen. Hitro stopim iz teme na sončno jaso polno kopriv.

pokljuska_soteska-14

Še kratek sprehod po slikovitem gozdu nad sotesko.

pokljuska_soteska-15

Potem pa spust nazaj prek strme in zračne poti.

pokljuska_soteska-16

Obisk Pokljuške soteske je lahko kratek in jedernat, lahko pa si vzameš čas in jo pobliže spoznaš, skriva namreč mnogo lepot.

pokljuska_soteska-18