Belarjevi dnevi 2011

Vsako leto, ko se končajo Belarjevi naravoslovni dnevi v Trenti, sem poln čudovitih vtisov, občutka, da je bilo res nekaj dobrega narejeno za mlade, za Julijske Alpe, za park, nenazadnje tudi za vse tiste, ki smo na delavnici sodelovali.

Učilnica v naravi, v izjemnem ambientu Zgornje Trente in okoliških nebotičnikov, nikogar ne pusti ravnodušnega. Velikih skupin otrok sploh ni težko animirati, saj jih zanima vse po vrsti. Njihovi možgani imajo dovolj kisika, o naravi ne teoritiziramo, ampak jim jo pokažemo v živo, zraven pa ponudimo tudi poljudno razlago.

Od spoznavanja živalskega sveta reke Soče, srečanja z barvitostjo in vonjavami gorskega cvetja v botaničnem vrtu Julijana, prek Kugyjevega razmišljanja o lepotah Julijskih Alp, vodništva in alpinizma, preteklega in sedanjega umetniškega izražanja v gorah, načina življenja Trentarjev, do spoznanja o še kako živahni naravi sicer neživega dela prostora narodnega parka (kamnine, fosili, prst, podnebje, voda).

V dveh dneh 600 otrok, številka, ki daje upanje, da bo kanček doživetja in posredovanega znanja o naravi pripomoglo k spoštovanju tako žive in nežive narave Julijskih Alp in dela človeka v tem območju.