Evropski dan parkov in predavanje

V sredo, 23.05.2012, bom imel ob dnevu evropskih parkov na Bledu predavanje o nastanku in razvoju Alpskega gorovja. Po predavanju bo premierno predvajana nova multivizija o vseh zavarovanih območjih v Alpah. Vabljeni! Več o dogodku: http://www.tnp.si/prireditve/termin/1245

Alpe so veličastno gorovje, naravna meja med severno in južno Evropo. So odprta knjiga geološke zgodovine, ki pripoveduje tudi o zgodovini celotne Zemlje, o oceanih in celinah, ki jih danes ni več, o živalih in rastlinah, ki so bodisi izumrle ali pa so se z evolucijo spremenile in prilagodile novim pogojem življenja. Alpe so nenehno spreminjajoča se pokrajina, ki jemlje dih, buri duhove in rojeva izzive. So dom številnim rastlinskim in živalskim vrstam, dom in kraj doživljanja mnogih ljudi. Nenazadnje so vir življenja, saj se na njihovem površju in podzemlju pretaka in zadržuje voda, osnovna življenjska dobrina in ena od pomembnih gonilnih sil razvoja.

Mont Blanc

Predavanje bo osvetlilo proces nastajanja gorovja in njegovega spreminjanja skozi pestro geološko zgodovino, obrazložilo fenomen procesa tektonike plošč ter na primeru Julijskih Alp prikazalo raznolikost površja Alpskega prostora in bogato geološko dediščino.

Triglav