Narava in fotograf

Naravoslovna fotografija je pogosta tema fotografov. Internet je poln bolj ali manj posrečenih posnetkov narave, bodisi živali, pokrajine, cvetja, hribov, sončnih zahodov, vzhodov, … Pogosto se sprašujem, koliko fotografov sploh ve, kaj fotografira. Ali fotografira le zaradi fotografije same, ali pozna obnašanje živali le v smislu odnosa živali do fotografa, ali ve kako narava deluje in zakaj, ali …?

IMG_3253

Pogosto se mi zdi, da imamo fotografi naravo preprosto za fotografski objekt (kar ni nič narobe), o katerem razmišljamo le v smislu fotografske kompozicije in svetlobe. In zato se mi pogosto zgodi, da ob gledanju sicer čudovitih naravoslovnih fotografij, ostanem hladen. Razglednice z odlično svetlobo.

IMG_1750

Prihaja čas, ko bo mnogo fotografov obiskalo barje in fotografiralo močvirske tulipane. Potem bodo sledili plavčki, v hribih bo vasoval ruševec, … Koliko fotografov ve, zakaj rastejo močvirski tulipani na barju, kakšno vlogo imajo, zakaj je barje danes tam, kjer je, kakšna je usoda barja? Koliko jih ve, zakaj so plavčki plavi, kako živijo žabe, kakšne ekosistemske storitve opravljajo, kako pomembne so v prehranjevalni verigi? Kdo od fotografov ve, koliko je še ruševcev v naših gorah, so ogroženi ali ne? Ali fotografi samo razmišljamo, kako bomo pripravili opremo in svojo glavo, da bomo ujeli najboljše fotografije? Je to za nas poklic, nujno delo ali je to izključno zabava?

IMG_2825

Ali ni mogoče dolžnost fotografa, da ob tem, ko tako radi deli svoje čudovite (ne vse) naravoslovne fotografije z drugimi, deli tudi znanje o naravi. Ali ni to vračanje za tisto, kar nam narava omogoča, tudi fotografom? Smo lahko fotografi tudi neformalni, neromantični, objektivni naravovarstveniki in se tudi (vendar ne izključno) borimo za naravo takrat, ko je ogrožena? Mislim, da smo lahko.

IMG_1751

Prepričan sem, da dobra naravoslovna fotografija lahko nastane le s kombinacijo odličnega fotografskega znanja in vzpostavljenega odnosa z naravo. Samo estetski odnos do narave verjetno ni dovolj, vedenje o naravi pač. Vsi nekaj vemo o naravi, ki jo fotografiramo. Delimo to z drugimi.