Se res tako mudi?

Razumevanje naravnih procesov (še posebej geoloških) je lahko preprosta psihološka vaja pri vrednotenju in soočanju s vsakodnevnimi stresnimi človekovimi situacijami. Kaj je torej pomembno, ali se res tako mudi, …
.
“Počasi se daleč pride” in “pomembna je vztrajnost” so ključne lastnosti geoloških procesov. Njihov čas je neomejen. Tudi človeški, če ga ne gledamo skozi lasten pogled.
.
Ampak čeprav počasi, a vztrajno napreduješ, te na koncu slej ko prej “uniči” drug naraven proces. Ki pa je le začetek spet novega procesa in nove zgodbe in poti.
.
Na fotografiji so različno usmerjeni prelomi v nagubanih plasteh na Mangrtskem sedlu. Te kamnine so prepotovale strašansko dolgo pot od mesta nastanka (več kot 1000km), da bi jih prav na Mangrtskem sedlu “odplaknila” voda. Prelome namreč rada uporabi voda, ker gre po njihovi trasi najlažja gravitacijska pot proti morju (kar kažeta zadnji dve fotografiji). Ampak voda se je ob tem napojila z minerali te kamnine, ki jih bo odložila v morje, tam pa bodo iz teh (in vseh ostalih na poti) nastale nove kamnine.
.
Circle of life.