V gore

Po dolgem času spet ena lepa hribovska tura. Iz Vrat čez Sovatno do Pogačnikovega doma in nazaj. Letos je začetek poletja v gorah zelo zanimiv, saj je povsod v visokogorju še veliko snega in prečenju snežnih jezikov se ne da izogniti.

IMG_7650

Hoja uživaška, saj so bile razmere idealne, nič vroče, nič soparno in zelo samotno. Do trenutka, ko so pot zasedli kozorogi, ki so se leno poigravali na travah. Čudoviti prizori teh elegantnih živali.

IMG_7651

IMG_7667

Ob opazovanju sem pomislil na skorajda krut konec kozorogov v Alpah, zaradi lova so bili na robu preživetja. Manjšo skupino so zaščitili v Gran Paradisu, od koder so jih potem naselili nazaj po ostalih delih Alp. Torej pomislil sem, kako neokusen je bil lov na kozoroga, saj to sploh ni lov, ker ga lahko skoraj pobožaš.

IMG_7661

Danes sem si vzel čas in veliko opazoval okrog. Julijske Alpe so res nekaj posebnega. Vsaka gora je skorajda kot svetišče, doline so domovanja najlepših rek daleč naokoli, apnenčevi skladi pa so čudovita simfonija najrazličnejših oblik. Tu ni prostora za množice, tudi ne za izbrance. Tu je prostor za vse, ki jim te gore nekaj pomenijo, ki jim poleg aktivnosti ponujajo pustolovščin, skrivnosti in lepot polnega duha. Tu ni prostora za zabave, za hrupne prireditve, za kričeče skupine ljudi. Tu je prostor za tišino, mir, prijazno besedo in navihan klepet. Za spomine, za ideje, za izzive in podvige. Če znaš prisluhniti glasbi gora, šelestenju bukovih listov, žuborenju presihajočih potokov in poskakajočih rek, odmevu vetrnih sunkov izza prepadnih sten, žvižgom svizcev, piskom gamsov in kozorogov, potem boš vedel natanko, kako se obnašati v gorah.

IMG_7678

IMG_7683

IMG_7685

IMG_7700

IMG_7718

Spoštljivo in doumljivo, pa tudi veselo in nasmejano, še najraje v družbi, kjer svoja doživetja lahko deliš.

IMG_7712

IMG_7710